Kamienne blaty – zobacz, jak ozdobią Twoją kuchnię
Oceń artykuł:
W kuchni, bez względu na to, czy jest niezależnym pomieszczeniem, czy częścią salonu, bardzo ważne okazuje się zachowanie czystości. Oczywiście, liczy się również wygoda użytkowania poszczególnych elementów – w końcu to tam przygotowuje się wszystkie posiłki, a niełatwo utonąć w bałaganie, jeśli ma się wszystko źle zorganizowane. Warto też zadbać o ogólny wystrój, by kuchnia zachwycała nie tylko swoją praktycznością, ale i estetyką.
Szczególną uwagę trzeba zwrócić na rzeczy, które z pozoru wydają się tylko dodatkami, na przykład blaty. Jednymi z lepiej sprawdzających się rozwiązań są blaty kamienne. Czy warto w nie inwestować i czy rzeczywiście będą w stanie doskonale ozdobić Twoją kuchnię?
Funkcja blatów kuchennych
Blat kuchenny to jeden z podstawowych elementów, który musi się znaleźć w pomieszczeniu, przeznaczonym do przyrządzania rozmaitych posiłków. Niezależnie od tego, na jaki materiał wykonania się zdecydujemy, trzeba pomyśleć o jego praktyczności.
Blat kamienny do kuchni lub model, przygotowany z drewna czy konglomeratu powinien być odpowiednio wytrzymały, by znosić obciążenie oraz ewentualne uszkodzenia, powstające w wyniku częstej styczności z nożami czy innymi narzędziami, służącymi do krojenia. Liczy się także to, by nie był podatny na wszelkiego rodzaju zachlapania, a powstające plamy okazywały się łatwe do usunięcia.
Właśnie z takich powodów najbardziej popularnym rozwiązaniem okazuje się w ostatnich latach czarny blat w kuchni. To na nim widać stosunkowo niewiele zabrudzeń, a przy tym stanowi on eleganckie dopełnienie dowolnej aranżacji, ponieważ pasuje do każdego innego koloru.
Czy warto wybrać blat z konglomeratu?
Konglomeratem nazywa się materiał, utworzony z kruszywa kamiennego oraz żywic akrylowych albo poliestrowych. Ma on za zadanie imitować naturalny kamień. Blat kuchenny z konglomeratu będzie bardzo praktyczny, ponieważ pozostanie odporny na działanie wysokich temperatur, wszelkie zarysowania, a także kwasy.
Okaże się też znacznie lżejszy od zwykłego kamienia i nie będzie zimny w dotyku. Niestety, nie będzie posiadał tak unikalnego wzoru jak marmur czy granit i mimo wszystko nie stanie się nigdy wytrzymalszy od tego drugiego.
„Prawdziwy” kamień lepszy?
Wielu osobom marzą się eleganckie blaty z kamienia. W końcu materiał ten wygląda bardzo efektownie w kuchni, a co więcej, wykazuje się bardzo dużą odpornością na wszelkie uszkodzenia. Blaty tego rodzaju wykonuje się z granitu bądź marmuru. Blaty granitowe są znacznie popularniejsze. Dzieje się tak, ponieważ kamień ten charakteryzuje się dużą twardością oraz odpornością na wysokie temperatury.
Można go spotkać w naprawdę wielu wariantach barwnych, dlatego tak łatwo je dopasować do dowolnego wystroju pomieszczenia. Największym powodzeniem cieszy się czerń i pochodne szarości, jednak nie brakuje też entuzjastów odcienia łososiowego lub beżowego.
Blat marmurowy jest wybierany nieco rzadziej, między innymi dlatego, że nie okazuje się tak wytrzymały jak blat z konglomeratu czy granitu. Na pewno wygląda bardzo efektownie, jednak aby mógł służyć dostatecznie długo, nie sprawiając problemów, wymaga odpowiedniej impregnacji.
Do czyszczenia powierzchni marmurowej używa się specjalnych środków, ponieważ nie można dopuścić do jej uszkodzenia. Łatwiej go również zaplamić, gdyż cechuje się zdecydowanie większą wrażliwością na działanie kwasów spożywczych.
Marmur można też zadrapać, choć właściwie zadbany, będzie doskonale wyglądać przez lata. Warto rozważyć różne opcje kolorystyczne, by właściwie dopasować blaty do pozostałych elementów, składających się na wystrój kuchni. Najważniejsza jest przecież spójność i przemyślana wizja aranżacji.
Oceń artykuł: