Drzwi kuchenne - funkcjonalne rozwiązanie czy zbędny dodatek?
Oceń artykuł:
Kuchnia powszechnie uznawana jest za jedno z ważniejszych pomieszczeń i prawdziwe „serce domu”. To właśnie tam parzy się poranną kawę, przygotowuje potrawy czy spędza czas z domownikami np. jedząc wspólnie posiłki. To właśnie w kuchni najlepiej rozmawia się na „domówkach”. Żeby oddzielić tę przestrzeń od reszty domu, zapewniając jej pożądaną intymność i przytulny charakter – nie wspominając o praktycznym aspekcie wyeliminowania kuchennych zapachów z innych pomieszczeń, w kuchni warto zamontować drzwi. Nie zastanawiaj się dłużej CZY, ale JAKIE drzwi konkretnie wybrać! W naszym artykule znajdziesz kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci podjąć właściwą decyzję.
Drzwi kuchenne – funkcjonalność przede wszystkim
W trakcie poszukiwań odpowiednich drzwi kuchennych, warto pamiętać o tym, że powinny być przede wszystkim funkcjonalne – codzienne gotowanie może bowiem prowadzić do powstawania na nich trudnych do usunięcia plam czy drobnych uszkodzeń mechanicznych.
Najlepiej sprawdzą się więc drzwi kuchenne:
- odporne na zaplamienie,
- łatwe do czyszczenia,
- odporne na działanie wilgoci i wysokiej temperatury,
- odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Wskazówka
Jednym z elementów, na które należy zwrócić uwagę w trakcie poszukiwania drzwi kuchennych jest ich szerokość. Z kuchni korzysta się kilkanaście razy dziennie, warto więc zadbać o to, by drzwi były odpowiednio szerokie. Dzięki temu domownicy będą mogli bez trudu mijać się w drzwiach, co z pewnością będzie dużą korzyścią zwłaszcza w trakcie rodzinnych obiadów, świąt czy innych uroczystości.
Drzwi kuchenne z wentylacją
Ponieważ w trakcie gotowania wzrasta temperatura w pomieszczeniu, należy zadbać o prawidłową wentylację. Obok - tradycyjnej już kratki wentylacyjnej, dobrym sposobem na zapewnienie stałego przepływu powietrza w kuchni jest wycięcie specjalnej szczeliny u dołu drzwi (podcięcia wentylacyjnego). Przestrzeń pomiędzy drzwiami a podłogą powinna wynosić około 2 cm.
Współczesna kuchnia to miejsce, w którym domownicy spędzają wiele czasu – nie tylko przygotowują posiłki czy je spożywają, ale również rozmawiają ze sobą, czytają, niespiesznie delektują się smakiem ulubionej kawy i odpoczywają po długim dniu w pracy.
Drzwi kuchenne powinny więc być nie tylko funkcjonalne, ale również estetyczne, zrobione z najwyższą dbałością o szczegóły, a także odpowiednio dopasowane do aranżacji wnętrza oraz gustu domowników.
Dzięki różnorodności dostępnych tonacji kolorystycznych, z łatwością wybierzesz model, który będzie najlepiej komponować się z aranżacją Twojej kuchni i całego mieszkania.
Jeśli najlepiej czujesz się w ciepłych wnętrzach, w których dominują elementy wykonane z naturalnych surowców, np. drewna, ciekawym rozwiązaniem będą drzwi kuchenne z okleiną w kolorze dębowym, mahoniowym lub orzechowym. W przypadku, gdy dużo bardziej przemawiają do Ciebie niebanalne rozwiązania aranżacyjne i nieoczywiste kolory, postaw na drzwi kuchenne w odcieniu bieli, szarości bądź błękitu.
Drzwi kuchenne – przeszklone czy pełne?
To, czy w Twojej kuchni lepiej sprawdzą się drzwi przeszklone czy pełne, zależy głównie od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć.
Drzwi pełne będą dobrym rozwiązaniem, jeśli Twoja kuchnia urządzona jest w stylu klasycznym. Model w takim wydaniu będzie skuteczniej chronił przed hałasem, a do tego optycznie zamknie przestrzeń. Jeśli chcesz, aby drzwi ładnie wkomponowały się w tło, postaw na takie, które mają kolor zbliżony do odcienia ścian w kuchni.
Drzwi z przeszkleniami będą natomiast strzałem w dziesiątkę dla osób, które chcą wprowadzić do kuchni nieco światła. Jest to niewątpliwie pożądana cecha zwłaszcza w przypadku niewielkich, a do tego ciemnych pomieszczeń. Tego rodzaju drzwi sprawią również, że wnętrze będzie wydawać się przytulniejsze i bardziej nowoczesne.
Drzwi do małej kuchni
W zależności od Twoich indywidualnych preferencji oraz tego, jak została zaaranżowana kuchnia, możesz zdecydować się na montaż drzwi utrzymanych w nowoczesnym lub klasycznym stylu.
Zanim jednak zamontujesz drzwi, pomyśl o tym, w którym kierunku powinny się otwierać. Decyzję podejmij w oparciu o wielkość kuchni oraz rozmieszczenie mebli. Jeśli pomieszczenie jest małe, a zabudowa drzwi zajmuje sporo miejsca, zamontuj je w taki sposób, aby otwierały się na zewnątrz.
Ciekawym rozwiązaniem, które szczególnie dobrze sprawdzi się w małej kuchni, są oryginalne drzwi przesuwne lub łamane. Dzięki temu skutecznie oddzielisz pomieszczenie, w którym będziesz pozwalać sobie na kulinarne eksperymenty od reszty mieszkania, a do tego zyskasz sporo wolnej przestrzeni.
Oceń artykuł: